BAHAN-BAHAN DOH PIZZA
•300 gram tepung gandum
•6 gram yeast segera (mauripan)
•10 gram gula halus
•1 1/2 camca besar madu
•1 camca teh bread improver
•1/4 camca teh garam
•170 ml air suam (dan lebih sedikit jika perlu)
•20 gram mentega
•Sedikit tepung untuk ditabur
BAHAN-BAHAN TOPPING
• Hirisan atau parutan keju mozarella secukupnya
• 2 tin ikan tuna, toskan
• 2 cawan nenas yang dipotong kecil
• 1 cawan traffic light capsicum yang didadu
• Hirisan bawang besar secukupnya
• Sos tomato secukupnya
CARA MEMBUATNYA
UNTUK DOH PIZZA :-
Satukan tepung gandum, yeast, gula halus, bread improver dan garam dalam
mangkuk adunan, putar sebati. Tuang air sedikit demi sedikit hingga habis.
Tambah mentega dan adun hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat
dimangkuk adunan. Bulat2kan doh dan tutup dengan plastik cling. Biar doh
naik (kurang lebih 45 minit
UNTUK PIZZA GEBU :-
Panaskan oven pada suhu 200C. Keluarkan doh, uli sekejap. Bahagi doh pada 2
bahagian. Tabur sedikit tepung pada meja kerja. Ambil1 bahagian doh, canai
sedikit, kemudian alih ke dalam loyang bulat yang telah disapu sedikit
minyak zaitun. Tekan2 doh tadi sehingga memenuhi loyang dan pastikan
kelilingnya sedikit tebal. Buat kaedah sama untuk 1 bahagian lagi.
Sapu sos tomato secukupnya, tabur 1/2 bahagian ikan tuna, 1/2 bahagian
nenas, 1/2 bahagian trafficlight capsicum dan juga sedikit bawang besar.
Tabur keju mozarella atasnya (yang ni ikut anda samada nak banyak atau
kurang). Bakar 20 - 25 minit. Keluarkan dari oven dan boleh dihidangkan
bersama sos kegemaran anda...
SIAP ! Sudah sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment